PROPOSED PERMIT DETERMINATION
PROPOSED Permit No.:  0010006-001-AV

PROPOSED Permit Renewal Determination

Progress Energy Florida, Inc.
Turner Power Plant
Title V Permit Renewal No. 1270020-002-AV

I.
Public Notice.

An “INTENT TO ISSUE TITLE V AIR OPERATION PERMIT RENEWAL” to the Progress Energy Florida, Inc. for the Turner Power Plant, located at 201 Debary Avenue, Deltona, Florida, Volusia County, was clerked on August 5, 2004.  The “PUBLIC NOTICE OF INTENT TO ISSUE TITLE V AIR OPERATION PERMIT RENEWAL” was published in the Orlando Sentinel on Sunday August 15, 2004.  The DRAFT Title V Air Operation Permit Renewal was available for public inspection at the Department’s Central District office in Orlando and the permitting authority’s office in Tallahassee.  Proof of publication of the “PUBLIC NOTICE OF INTENT TO ISSUE TITLE V AIR OPERATION PERMIT RENEWAL” was received via facsimile on August 20, 2004.

II.
Public Comment(s).


No comments were received from the citizens, environmental groups, municipalities or other agencies.

III.
Applicant’s Comments
An extension of time to file a petition for an administrative proceeding was filed by the applicant on August 23, 2004.  The Department granted the extension of time until September 30, 2004.  A second request for extension of time to file a petition for an administrative proceeding was filed by the applicant on September 29, 2004.  The Department granted the extension of time until October 15, 2004.  A third request for extension of time was filed by the applicant on October 15, 2004.  The Department denied the extension of time in an order dated October 25, 2004 and gave the applicant until Nov. 1, 2004 to file a petition.  
Comments were received from the applicant by a letter received on October 11, 2004.  The comments primarily dealt with permitted capacity information as well as the permitting note regarding the heat input limitations.  The comments in general were considered not significant enough to require the issuance of a revised DRAFT permit.  The applicant’s comments and the Department’s responses are as follows: 
Section II, Condition 4.b

This does not appear to be related to Section 112(r) we are not clear why it is in the section.

Department’s Response


Section II Condition 4.b is tied to Condition 4.a.  The Department is requiring the facility in case of an accidental release to submit to the permitting authority Title V certification forms or a compliance schedule in accordance with Rule 62-213.440(2), F.A.C.  The Department will include this rule in the reference at the end of the condition.  Accordingly, the condition will be changed as follows:

4.  Prevention of Accidental Releases (Section 112(r) of CAA).  

a.  The permittee shall submit its Risk Management Plan (RMP) to the Chemical Emergency Preparedness and Prevention Office (CEPPO) RMP Reporting Center when, and if, such
requirement becomes applicable.  Any Risk Management Plans, original submittals, revisions or updates to submittals, should be sent to:

RMP Reporting Center

Post Office Box 1515
Lanham-Seabrook, Maryland  20703-1515
Telephone:  301/429-5018
and,

b.  The permittee shall submit to the permitting authority Title V certification forms or a compliance schedule in accordance with Rule 62-213.440(2), F.A.C.

[40 CFR 68 and Rule 62-213.440(2), F.A.C.]
Section III, Condition A.1


The applicant requested that the capacity information language and the permitting note language regarding the heat input during compliance testing be moved to Condition A.13.  The applicant submitted a more descriptive version of the permitting note that they would prefer to be used.

{Permitting note:  The heat input limitations have been placed in each permit to identify the capacity of each unit for the purpose of confirming that emissions testing is conducted within 90 to 100 percent of the unit’s rated capacity (or to limit future operation to 110 percent of the test load), to establish appropriate limits and to aid in determining future rule applicability.  Regular record keeping is not required for heat input.  Instead, the owner or operator is expected to determine heat input whenever emission testing is required, to demonstrate at what percentage of the rated capacity that the unit was tested.  Rule 62-297.310(5), F.A.C., included in the permit, requires measurement of the process variables for emission tests.  Such heat input determination may be based on measurements of fuel consumption by various methods including but not limited to fuel flow metering or tank drop measurements, using the heat value of the fuel determined by the fuel vendor or the owner or operator, to calculate average hourly heat input during the test.}

Department’s Response



The Department will not move the capacity information language and the permitting note language regarding heat input during compliance testing to Condition A.13.  The heat input limitations in Condition A.1 were a part of the State Operating Permits issued to the facility.  Consequently, the permitting note in Condition A.1 will not be changed or removed.  However, the Department will include the proposed permitting note language by the applicant in the Statement of Basis.  The Department recognizes that this language was a part of the FPL agreement letter with the Department, and will therefore include it in the Statement of Basis.    
Section III, Condition A.13
A.13.  Operating Rate During Testing
Testing of emissions shall be conducted with the emissions unit operating at capacity.  Capacity is defined as 90 - 100 percent of the manufacturer’s rated heat input achievable for the average ambient (or conditioned) air temperature during the test.  If it is impracticable to test at permitted capacity, an emissions unit may be tested at less than capacity.  In such cases, the entire heat input vs. inlet temperature curve will be adjusted by the increment equal to the difference between the design heat input value and 110 percent of the value reached during the test, provided however, operations do not exceed 100 percent of the maximum operation rate allowed by this permit.  Data, curves, and calculations necessary to demonstrate the heat input rate correction at both design and test conditions shall be submitted to the Department’s local office with the compliance test report.

[Rules 62-297.310(2) & (2)(a), F.A.C.; and, requested by the applicant on September 25, 1997]

The applicant would like to strike the wording as indicated above because there is no regulatory basis for the wording.

Department’s Response



The Department will change the condition to read exactly what Rule 62-297.310(2) reads.  The applicant has concurred with this approach.  Accordingly, Condition A.13 will be changed as follows:
A.13. Operating Rate During Testing
Unless otherwise stated in the applicable emission limiting standard rule, testing of emissions shall be conducted with the emissions unit operating at permitted capacity as defined below.  If it is impracticable to test at permitted capacity, an emissions unit may be tested at less than the maximum permitted capacity; in this case, subsequent emissions unit operation is limited to 110 percent of the test rate until a new test is conducted.  Once the unit is so limited, operation at higher capacities is allowed for no more than 15 consecutive days for the purpose of additional compliance testing to regain the authority to operate at the permitted capacity.  Permitted capacity is defined as 90 to 100 percent of the maximum operation rate allowed by the permit.
[Rules 62-297.310(2), F.A.C.; and, requested by the applicant on November 8, 2004]

IV.
Conclusion.
The permitting authority hereby issues PROPOSED Permit Renewal No. 1270020-002-AV, with the changes noted above.
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